Linux – mai bun, mai sigur, mai ieftin

Nu am fost un fan Windows, pur si simplu era cea mai cunoscuta platforma ieftina pentru jocuri (eh, glumesc, era cel mai cunoscut sistem de operare): aplicațiile office funcționau, avea cursor pe ecran, suport de teme pentru interfața utilizator, acestea sunt câteva motive pentru care am utilizat acest sistem de operare fără a pune problema „de ce”-ului și a costului.

Primul contact

Prin facultate in anul 1, am auzit și eu de Linux, ca alternativa la Windows; am fost curios si am încercat o distribuție de RedHat cu Gnome ca interfața utilizator. A fost o experiență interesanta, nu știam ce se întâmplă pe ecran, nu prea înțelegeam de ce este diferit de Windows. Nu mi-a plăcut. Nu avea drivere pentru calculatorul meu.

Al doilea contact

Eh, dar în anul 2 de facultate (sau oare 3?!) a trebuit sa rezolv niște teme de laborator, care trebuiau implementate pe un sistem Linux. Am instalat din nou RedHat, o versiune mai noua, și surpriza, interfața grafica se schimbase, îmi mergea placa de sunet, de fapt sistemul s-a instalat de la sine, fără probleme. Am rămas impresionat, nu a trebui sa instalez drivere, nu a trebuit sa rezolv conflicte de întreruperi, a mers „din prima”. Mi-a plăcut.

Al treilea contact

Primul meu job, ce vremuri… . Piața muncii în IT din România nu exista. Nu erau locuri de munca pentru programatori. După vreo doua/trei interviuri care aveau mai mult sau mai puțin tangenta cu linux, am fost angajat la o companie mica, pe post de programator de C pe linux, pentru sisteme embedded. A fost primul contact real cu linux, cu kernel-ul, cu software-ul opensource. Munca multa, bere multa, studiu individual în restul timpului.